sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

Tuomarikurssilla osa 3


Hitsi kun näitä tekstejä ei muka ehdi kirjoittelemaan joten nyt yritetään kaivella muistista vanhoja juttuja. Viime viikonloppuna oli siis tuo viimeinen tuomarikurssi jossa nivottiin kaikkea oppimaamme yhteen. Katsottiin taas videoita ja nyt arvostelimme ihan "oikeasti" koko ohjelman. Edelleen olen vahvasti sitä mieltä, että tämä laji on kovin monimutkainen arvostella! Niin paljon asioita, joihin pitää kiinnittää huomiota ohjelmissa. Kävimme myös arvostelemassa livekoirakoita joita oli saapunut paikalle viisi kappaletta. Onneksi tuo koko ohjelman arvostelu oli kuitenkin hieman selkeämpää kuin vain yhden osa-alueen vahtaaminen. Siinä se kokonaisuus painottui vielä enemmän. Ja kokonaisuus toki ratkaisee tietyssä määrin! Arvosteltaessa huomasin, että olenkin itse ajateltua "kiltimpi" tuomari. Tai siis sujuva ja hyvä yhteistyö meni monien pikkuvirheiden ohi. Yritin selvästi etsiä kaikista ohjelmista sitä hyvää sen sijaan että olisin vahdannut vain virheitä. Muutenkin koiratanssin tuomariohjeen virhelista on masentavan pitkä. Muistan lukeneeni tuon silloin kun lajista tuli virallinen eikä se yhtään helpottanut aloittelevan koirakon pientä ahdistusta. Onneksi arvostelu ei ole pelkkien virheiden etsimistä vaikka niitä paljon onkin listattu. Itse uskon olevani koiran teknistä osaamista arvostava tuomari ja koirakon yhteistyö tulee olemaan isoimmassa roolissa arvosteluissani.

Keskustelimme myös paljon eri luokkien eroista arvostelussa eikä tämäkään ollut helppo nakki. Tuolla samaisessa arvosteluohjeessa on hyyyvin suuntaa antavat raamit luokkien tasovaatimuksista mutta ei ne kauheasti kerro tuomarille kuin kisaajillekaan luokan vaatimuksista. Täytyy vain itselle tehdä selkeäksi tasovaatimukset eri luokkien välille ja arvostella sen mukaan. Sunnuntaina kurssi päättyi tenttiin joka onneksi meni läpi. Seuraavaksi ovat sitten vuorossa harjoitusarvostelut virallisissa kisoissa. Ensimmäinen harjoitusarvosteluni onkin kahden viikon päästä Salossa, jännää! Täytyy edelleen harjoitella etenkin HTM-positioiden merkkaamista videoiden avulla, se kun tuntuu olevan varsin haasteellista.

Dio oli taas hirmuisen kiltti kurssikoira. Nukkui tai söi luita lainatussa pehmovankilassaan vaikka päivät olivat koirille tylsät. Hotellissa oli kuin kotonaan, kaiveli kasseista tavaroita ja puri kaikkea liikkuvaa. Aamiaisen ajaksi koirat jäivät yksin huoneeseen ja senkin ajan Dio oli vain nukkunut sillä tuli ovelle vastaan kovasti venytellen. Miten siitä on voinut tulla noin helppo reissukoira vaikka ikää on vasta sen 15 viikkoa?

Viikolla Dio pääsi moikkaamaan kasvattajaansa ja Muro-siskoa. Eran kanssa myös mitattiin sisarukset ja Dio oli noin sentin korkeampi noin 29,5 sentin varrellaan. Painoa oli kertynyt 4,2kg. Edelleen hyvin tasaista kasvua. Torstaina käytiin taas Katjan ja Guinnesin kanssa Sellossa katselemassa pääsiäisruuhkaa. Noista kauppakeskusvisiiteistä on se hyvä puoli, että kotona on sitten hyvin väsynyt tenava.

Lauantaina lähdin Turkuun ajelemaan. Olin ilmoittanut Hipin sunnuntaille agilitykisoihin mutta töissä yksi ell rapsutteli Hippiä ja totesi, että lihaksissa tuntuu jumia. Eipä olisi näkynyt päällepäin mutta peruin kisat samantien. Lähdin kuitenkin Turussa käymään visiteeraamassa äitiä ja pääsin samalla käymään Sannan, Novan ja Rinin luona. Pennut pääsivät telmimään metsään mutta aikuiset bortsut veivät helposti mielenkiinnon, molemmat seurasivat omia idoleitaan kuin hait laivoja. Sisällä löytyi enemmän intoa leikkimiseen. Saatiin myös tehtyä Flown uusi freestyle-ohjelma vihdoinkin valmiiksi. Mulla oli ollut muutamia ideoita mutta myös saman verran tyhjiä kohtia joihin saatiin nyt täytettä, jes!

Leikin loputtua oli hyvä mennä vierekkäin nukkumaan <3

Eilen myös huomasin että Diolta oli lähtenyt eka hammas kun yksi alaetuhammas oli saanut kyytiä! Vihdoinkin nuo tikarit alkavat putoamaan!


Tänään koirat pääsivät Annan, Lunan ja Aikon kanssa lenkille aurajoen rannalle. Flow oli elementissään juostessaan pellolla jättimäistä ympyräänsä sheltit perässä roikkuen. Lenkki oli vähän pitkä Diolle joten se pääsi aina välillä syliin protestoimaan ja rimpuilemaan. Omasta mielestään olisi jaksanut ihan hyvin koko pätkän. Nyt huomasin sen, että Dio on ehkä leikkinyt vähän liikaa hieman liian isojen koirien kanssa sillä kirkui jo valmiiksi jos joku juoksi sen ohi. Se on tehnyt vauhdista muutamia kuperkeikkoja isompien koirien kanssa joten varoo näköjään sitä. Täytyy nyt vähän katsoa sille enemmän saman kokoista leikkiseuraa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti