maanantai 7. lokakuuta 2013

Hipin MH-kuvaus


Hitsi, miten mielenkiintoinen tuo MH-kuvaus olikaan! Etelä-Suomen sheltit järjestivät kuvauksen joissa kuvaajina toimivat Riitta Liimatainen ja Kai Tarkka sekä testinohjaajana (TO) Pia Sallmen. TO oli tosi selkeä ja selosti tarkasti koko ajan mitä mun pitää tehdä. Mun oli tarkoitus mennä katsomaan edellinen suoritus mutta suoritusjärjestystä oli muutettu niin että tämä koira olikin jo kuvattu ja lounastauko oli silloin kun tultiin paikalle. Onneksi selvisin itse ilman suurempia sählinkejä, kiitos hyvien ohjeiden.

Alkuun oli kontaktiosio. Hippi meni ihan reippaasti TO:n luokse, lähti reippaasti mukaan kun hän lähti taluttamaan, pysyi käsittelyn aikana paikallaan mutta ilme oli sellainen ettei nauti vieraiden lääpimisestä.
Osion kuvaukset:
KONTAKTI Tervehtiminen 4: Ottaa itse kontaktia tai vastaa siihen
KONTAKTI Yhteistyö 4: Lähtee mukaan halukkaasti, on kiinnostunut TO:sta
KONTAKTI Käsittely 3: Hyväksyy käsittelyn


Leikkimis-osiossa oli leluna sellainen käsivarren paksuinen paloletkun pätkä. Arvelin, ettei Hippi sen kanssa leiki, eihän se muutenkaan ihmeemmin leiki mutta ei ainakaan tuollaisilla jättipötköillä. Ekalla kerralla lähti perään muttei ottanut lelua suuhun, toisella kerralla kantoi sen uristen mulle jonka jälkeen alkoi äänekkään vastalauseen lelun koosta.

LEIKKI 1 Leikkihalu 3: Leikkii -aktiivisuus lisääntyy/vähenee
LEIKKI 1 Tarttuminen 4: Tarttuu heti koko suulla
LEIKKI 1Puruote ja taisteluhalu 2: Tatttuu viiveellä- irrottaa/pitää, ei vedä vastaan


Klik Kontakti ja leikki 1

Takaa-ajossa vedettiin sellaista pientä karvaviehettä. Ekalla vedolla Hippi lähti lönkötellen katsomaan, bongasi jotain ruokaa matkalla ja söi sen. Sheltti ei leiki ruoalla, jos sellaista on matkan varrella niin se pitää vetää parempiin suihin. Nih. Välissä käytiin kävelemässä vieheen luo ja Hippi sai katsoa matkan päästä sitä. Tokalla vedolla Hippi juoksi perään, kävi nuuskaisemassa viehettä ja juoksi sitten takaisin.

TAKAA-AJO 1. kerta 1: Ei aloita
TARTTUMINEN 1. kerta 1: Ei kiinnostu saaliista
TAKAA-AJO 2. kerta 3: Aloittaa etenemisen hitaasti, voi lisätä vauhtia, seuraa koko matkan saalista
TARTTUMINEN 2. kerta 2: Ei tartu, nuuskii saalista


Klik Takaa-ajo

Aktiviteettitason kuvauksessa mun piti seistä 3min paikallaan, koira pitkässä hihnassa. Koiraan ei saanut katsoa vaan katseen piti olla koko ajan eteenpäin. Tässä ei tullut yllätyksenä että Hippi vinkui lähes koko 3 minuuttisen. Se seistä tapitti paikoillaan mutta vinkui. Ihan lopussa heitti maahan syvän huokaisun saattelemana.

AKTIVITEETTITASO 4: Tarkkailevainen, toiminnot tai rauhattomuus lisääntyy vähitellen
Tästäkin on video mutta siinä on tylsästi 3 minuuttia vinkuvaa koiraa joten se tuskin kiinnostaa ketään

Etäleikissä seistiin paikoillaan ja noin parinkymmenen metrin päässä avustaja ensin liikuskeli ja sen jälkeen hyppeli ja leikki lelun kanssa koiraa kutsuen. Kun Hippi huomasi tyypin, piti sen ensin vähän haukkua mutta kun päästin hihnasta irti, lähti se juoksemaan tätä kohti. Ei mennyt leikkimään tämän kanssa mutta kävi kaartamassa vieressä. Kun käveltiin TO:n kanssa avustajan luo, meni Hippi heti tervehtimään tätä.

ETÄLEIKKI Kiinnostus 2: Tarkkailee avustajaa, välillä taukoja
ETÄLEIKKI Uhka/aggressio 1: Ei osoita uhkauseleitä
ETÄLEIKKI Uteliaisuus 1: Ei saavu avustajan luo
ETÄLEIKKI Yhteistyö 1: Ei osoita kiinnostusta


Klik Etäleikki

Klik Etäleikkijän tervehtiminen

Yllätys-osiossa käveltiin polkua pitkin jossa nykäistiin haalari ylös. Hippi alkoi haukkumaan mutta ei paennut paikalta. Kesti hetken ennen kun tuli katsomaan haalaria mutta kun lähdettiin kävelemään haalarin ohi, ei se osoittanut siihen enää kiinnostusta kun oli kerran käynyt sitä haistelemassa.

YLLÄTYS Pelko 3: Väistää kääntämättä pois katsettaan haalarista
YLLÄTYS Puolustus/aggressio 2: Osoittaa yksittäisiä uhkauseleitä
YLLÄTYS Uteliaisuus 1: Menee haalarin luo kun se on laskettu maahan
YLLÄTYS Jäljellejäävä pelko 1: Ei minkäänlaisia liikkumisnopeuden vaihtelua tai väistämistä
YllÄTYS Jäljellejäävä kiinnostus 2: Pysähtyy, haistelee tai katselee haalaria yhdellä ohituskerralla


Klik Yllätys

Ääniherkkyys-osiossa käveltiin ohi telineen jossa vedettiin yhtäkkiä rämisevää ketjuhässäkkää. Hippi reagoi räminään väistämällä mutta ei hypähtänyt kuin puolisen metriä musta. Sitten seisoskeli ja tuumaili, haisteli maata ja mietti lisää. Kun menin seisomaan telineen viereen, tuli Hippi vähän ajan päästä haistelemaan ja katsomaan telinettä. tämän jälkeen piti taas kävellä rakennelman ohi eikä Hippi ollut enää moksiskaan koko jutusta, löysi jopa puskasta paikan johon piti pikaisesti merkata.

ÄÄNIHERKKYYS Pelko 3: Väistää kääntämttä pois katsettaan
ÄÄNIHERKKYYS Uteliaisuus 3: Menee räminälaitteen luo kun ohjaaja seisoo sen vieressä
ÄÄNIHERKKYYS Jäljellejäävä pelko 1: Ei minkäänlaisia liikkumisnopeuden vaihtelua tai väistämistä
ÄÄNIHERKKYYS Jäljellejäävä kiinnostus 1: Ei osoita kiinnostusta räminälaitetta kohtaanKlik Ääniherkkyys


Aaveet-osio oli juttu mitä eniten itse odotin. Oli tosi hauska nähdä miten Hippi reagoi. Kun aaveet ilmestyivät, katseli Hippi niitä ihmeissään hetken ja sitten alkoi haukkumaan. Kun aaveet tulivat lähemmäksi, muuttui haukku kumeammaksi ja vahvemmaksi. Lopulta Hippi kiersi mun selän takaa toiselle puolelle ja haukkui sieltä. Kun menin toisen aaveen eteen, tuli Hippi heti perässä katsomaan tätä omituisuutta. Kun vedin huput pois, oli se heti katsomassa kuka siellä onkaan.

AAVEET Puolustus/aggressio 3: Osoittaa useita uhkauseleitä
AAVEET Tarkkaavaisuus 3: Tarkkailee aaveita, pitkiä taukoja, kumpaakin puolet ajasta tai koko ajan toista
AAVEET Pelko 3: On enimmäkseen ohjaajan edessä tai sivulla, vaihtelee paon ja kontrollin välillä
AAVEET Uteliaisuus 3: Menee katsomaan, kun ohjaaja seisoo avustajan vieressä
AAVEET Kontaktinotto aaveeseen 4: Ottaa itse kontaktia avustajaan.


Klik Aaveet

Lopuksi otettiin leikkiosio vielä uudestaan, tässä Hippi teki saman kuin ekalla kerralla eli haki lelun muttei leikkinyt sillä.

LEIKKI2 Leikkihalu 3: Leikkii- aktiivisuus lisääntyy/vähenee
LEIKKI2 Tarttuminen 3: Tarttuu esineeseen viiveellä tai etuhampailla


Ampumisessa sai joko leikkiä koiran kanssa tai juoksuttaa sitä pientä ympyrää. Päätin juoksuttaa sitä koska se ei olisi kuitenkaan isolla patukalla leikkinyt. Laukauksissa Hippi käänsi päätään ja jatkoi sitten samantien riekkumistaan. Pysähdyksissä ammutuissa laukauksissa se haukkui niille mutta ei antanu niiden häiritä elämäänsä millään muotoa.

AMPUMINEN 3: Kiinnostuu laukauksista, yleisöstä tms mutta palaa leikkiin/passiivisuuteen

Klik Leikki2 ja ampuminen

Tämän jälkeen kuvaus olikin ohi, Hipin mielestä tää 45 minuuttinen oli hauska temppurata eikä se ottanut painetta mistään :) Huipputyyppi! Hippi arvosti myös sitä että sai haukkua niin paljon kun vaan äänihuulet kesti, vähän siistii! Mä olin itse pessimistisesti ajatellut että Hipillä olisi mennyt kauemmin aikaa tuosta haalarista ja räminästä palautumiseen mutta huihai, ei ne Hipin mieltä kauaa painaneet.

Videot kertovat enemmän kuin tämä sepustus mutta niiden kaikkien lataamisessa menee tovi, lisäilen niitä heti kun putkahtelevat juutuubiin.

**Edit. Videot kaikista osioista lisätty :)**

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti