lauantai 6. heinäkuuta 2013

Hipin hammasoperaatio


Varoitus, postauksessa on ällöjä kuvia operaatiosta

Nyt on Hipin peitsikulmuri poistettu. Perjantaina meillä oli töissä hieman hiljaisempi päivä joten Hipille saatiin järjestettyä operaatio-aika. Hammas ei ole juurikaan ongelmia aiheuttanut mutta nyt se oli tehnyt pientä traumaa ylähuuleen joten järkevintä oli leikata se pois. Tuollaisen peitsihampaan poisto on hieman hankalampi toimenpide väärän asennon takia mutta nyt se ei enää jatkossakaan aiheuta ongelmia.

Hippi sai esilääkkeeksi morfiinia joka sopikin sille erinomaisesti. Hippi oli hyvin rauhallinen, ei vinkunut vaan muuttui sellaiseksi sopivan rentoutuneeksi. Alkuun kaikki hampaat röntgnekuvattiin, tehtiin yksityiskohtainen hammastarkastus ja lopuksi hampaat puhdistettiin sillä kirurgiaa ei voi tehdä jos suussa on plakkibakteereita. Tarkastuksessa kävi ilmi että Hipillä on hyvin monessa hampaassa pinnallinen murtuma (johtuu siitä että Hipin hampaat ovat aina olleet kovassa käytössä, Hippi kun on kova tyttö käyttämään hampaitaan) mutta koska röntgenkuvissa ei havaittu mitään muutoksia, ei näille tarvitse mitään tehdä. Oikealla ylhäällä taaimmaisin M2 hammas sijaitsi hieman ahtaasti ja sen takia siinä olikin ihan aavistuksen liikkuvuutta. Aluetta on hankala pitää puhtaana ja sinne kerääntyy herkästi plakkia. Nyt tuo on kuitenkin puhdistettu perinpohjin joten jatkossa täytyy keskittyä harjaamaan hammas vieläkin huolellisemmin.

Tällainen Hipin peitsikulmuri siis oli.


Tässä on ienfläppi avattu ja kulmurin juuren ympäriltä on jo hieman poistettu luuta. Hyvin pitkälle tuo juuri kyllä ulottuu tuolla leukaluussa.


Tästä näkyy vielä paremmin tuo hurja kolo joka jää jäljelle kun kulmuri on poistettu.


Poiston jälkeen luu tasoiteltiin ja fläppi ommeltiin kiinni. Muutama tikki pyöräytettiin myös P2 hampaan ympärille jotta ien kiinnittyisi siihen taas kunnolla. Operaation aikana kävi myös ilmi että osa hampaan juuresta oli nenäontelossa joten ihan hyvä että tämä poisto saatiin nyt tehtyä.


Kulmahammas on kyllä vaikuttavan kokoinen hammas, juuri on noin 2/3 koko hampaasta. Tämän takia etenkin alakulmahampaat ovatkin todella tärkeät koiralle, ne kun muodostavat ison osan koiran koko alaleuasta.


Operaation lopulla Hippi sai tulehduskipulääkkeen sekä opiaattikipulääkkeen. Hippi heräsi nopeasti mutta oli onneksi suht rauhallinen, vinkui hieman mutta se johtui ehkä enemmän noista opiaateista kuin kivusta.
Kotona Hippi söi heti hyvällä ruokahalulla tosin eihän sheltti jätä tarjottua ruokaa syömättä ilman että se on tosi sairas ;) Flown mielestä pöllyinen Hippi oli hieman huolestuttava ja se yritti koko ajan ihan viereen nukkumaan ja aina kun Hippi vaihtoi asentoa tai nosti päätään niin Flow oli siinä heiluttamassa häntää. Hassu :)

Tänään Hippi on ollut jo aika normaali, ulkona sai kieltää riekkumasta. Nyt onkin pitkät kaksi viikkoa kun koira ei saisi purra mitään kovaa. Tämä tulee olemaan hyvinkin vaikeaa koska Hipillä on sisällä melkein aina joku luu suussa ja ulkona keppi. Ei auta muu kuin vahtia silmä kovana.

Huomenna Hippi lähtee mukaan Karjaan koiranäyttelyyn häkkiin, Pandan olisi tarkoitus mennä pitkästä aikaa kehään pyörähtämään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti