torstai 5. helmikuuta 2015
Ylituomarikurssilla
Jos olen joskus ollut sitä mieltä, että koiratanssin arvostelu on vaikeaa, olen nyt kahta vahvemmin sillä kannalla. Tässä lajissa on niin monta liikkuvaa osaa (vaikka kehässä niitä onkin periaatteessa vain kaksi...) ettei tuomarointi ole todellakaan helppoa. Koiratanssin ylituomarikoulutukseen kuuluu kolme koulutusviikonloppua, vähintään kolme harjoitusarvostelua sekä lopulta tuomarikolleegio eli "loppuarvostelu". Viime viikonloppuna oli eka koulutusviikonloppu ja täytyy sanoa, että vähän ahistaa :D Nyt kävimme vasta liikkeiden määrä-osiota läpi ja kuuntelimme kahta vierailevaa luennoitsijaa. Saariluoman Johanna vetää kurssia ja häneltä kyllä saa varmasti hyvät valmiudet tulevaisuuden tuomarointeihin.
Liikkeiden määrä on tuntunut minusta aika selkeältä arvostelu-osiolta. Lasket temput ja that´s it. Totuus on jotain muuta. LAskimme videolta erilaisten ohjelmien temppuja ja jo siinä sai keskittyä täysillä jotta näki kaikki liikkeet. Ja tämän lisäksi pitää toki kokoajan kiinnittää huomiota myös kaikkiin muihin arvosteltaviin asioihin. Paperi ja kynä oli kädessä liikkeiden kirjaamista varten mutta paperiin ei saanut katsoa, tällöin joku asia olisi saattanut jäädä näkemättä. Lisäksi piti miettiä, oliko kyseinen liike temppu vai variaatio. Ja siis tässä vaiheessa ei liikkeiden laatua edes mietitty, se on sitten asia erikseen. Jokainen voi kokeilla tätä, youtubesta video koiratanssiohjelmasta ja paperille merkinnät temppujen määrästä :) Ei ole niin helppoa. HTM-positioiden määrä oli vieläkin hankalampi laskea, siinä kun pitäisi saada joku selkeä kirjaamissysteemi eri positioille, suunnille ja temmoille. Katsottiin kolme eri HTM-videota joissa kokeilin joka kerta erilaista kirjaamissysteemiä. Mikään ei tuntunut sellaiselta hetinäppärältä joten tätä joutuu hieman harjoittelemaan ja miettimään.
Tässä harjoituksessa huomasi myös kuinka vaikeaa pienen, ketterän koiran liikkeitä on laskea. Sellainen hektinen otus kun ehtii tehdä paaljon asioita ennen kun aivot on havainnut ensimmäistäkään :P Siksi tällaisen koiran kanssa kannattaa esittää liikkeitä vähän pidempään, ei siis sellaisia supernopeita "pikkutemppuja" joita tuomarit eivät oikeasti ehkä ehdi huomaamaan.
Meidän piti pisteyttää liikkeiden määrää katsomissamme videoissa ja tämän kautta pääsimmekin keskustelemaan aiheesta "eri luokkienn vaatimukset". Tällaisiahan ei koiratanssissa oikein tunneta ja se on itseasiassa aika huono asia. Tuomariohjeissa sanotaan esim freestylen alokasluokasta, että 5-6 temppua eri temppuryhmistä riittää. Jokainen, joka on käynyt kisaamassa, tietää tuon olevan aika kaukana totuudesta. Avoimen luokan arvosteluohjeissa ei temppujen määrää edes mainita ja voittajaluokan kohdalla on teksti "vähintään 10 temppua/liikettä, sisältäen myös teknisesti vaikeita ja/tai kaukoliikkeitä". 10 tempulla ei voittajaluokassa tee mitään. Toivoisin, että joskus tulevaisuudessa ohjeisiin tulisi edes hieman selkeämmät raamit joiden avulla kisaajien on helpompi tehdä ohjelmmia ja tuomareiden helpompi arvostella!
Meille kurssilaisille oli pyydetty lauantaina fysioterapeutti Marika Ruottinen puhumaan koiratanssin haasteista koiran hyvinvoinnin näkökulmasta ja miten tuomarina voisi huomata esim. kivun oireita. Loistava idea! Alkuun fyssari mainitsikin, että videoita katsellessaan oli huomannut kuinka haastava laji tämä oli myös fyysisesti koiralle. Nopeassa vauhdissa vaikeita vaihtoja ja fyysisesti haastavia sekä rankkoja liikkeitä. Alkuun kävimme läpi ihan perusasioita koiran rakenteesta sekö siitä, miten poikkeama ihanteesta vaikuttaa koiran olemiseen ja tekemiseen. Marika korosti, jälleen kerran, lämmittelyn ja jäähdyttelyn tärkeyttä lajia treenatessa! Koiratanssissa tulee paljon sellaisia liikkeitä, jotka lämmittelemättömillä lihaksilla voi aiheuttaa loukkaantumisia! Luento oli pitkä ja mielenkiintoinen. Lopuksi käytiin lajikohtaisia liikkeitä kuvien parissa läpi. Takajaloilla hyppely sai tiukan tuomion, se on niin rasittava liike lonkille, polville ja kintereille ettei sitä koiralleen kannata opettaa. Muutenkin kahdella jalalla seisominen on vähän siinä ja siinä, koira kun on luotu seisomaan ja toimimaan neljällä jalalla. Onneksi nykysuuntaus näyttäisi olevan menossa siihen, ettei takajaloilla tehtäviä temppuja nää enää paljoa. Tekniikkaa ja vaikeutta saa muillakin liikkeillä. Ja hyvä niin.
Sunnuntain luennoitsijana oli Sari Kärnä, joka kertoi koiran oppimisesta, koiran ja omistajan toimivasta suhteesta sekä katsottiin pätkiä eri mielentilalla toimivista koirista. Tällä luennolla tuli hyvää asiaa ja kertausta ihan perusasioista.
Viikonloppu oli tosi rankka, päivät olivat pitkiä ja täynnä asiaa. Näiden kaikkien prosessoinnissa menee varmasti tovi mutta innokkaana silti odottelen seuraavaa koulutusta joka on tämän kuun viimeisenä viikonloppuna. Vielä on sellainen olo, että opittavaa on PALJON mutta onneksi kurssin ope ja materiaali on ihan huippuluokkaa :)
Hippi ja Flow olivat luonnollisesti matkassa mukana vaikka viikonloppu olikin niiden kannalta hieman tylsä. Kurssipaikalla nukkumista ja hotellihuoneessa nukkumista. Onneksi nämä kaksi sopeutuvat hyvin tylsiinkin olosuhteisiin :)
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti