maanantai 13. maaliskuuta 2017

Taas hampaista


Hipin murtunut alakulmuri. Salama vääristää hieman värejä, murtuma ei ole noin punertava vaikka hammas värjäytynyt onkin. Tosin Hipillä on kovasta kulutuksesta johtuen kaikki hampaat tummuneet. Hampaan kärjessä oleva ruskea piste ei ole hammasydin vaan korvaavaa hammasluuta, tertiääridenttiiniä. Tätä muodostuu kun hammas kuluu.Hipiltä kontrollirtg-kuvattiin torstaina puolisentoista vuotta sitten takapinnaltaan murtunut oikea alakulmahammas. Flown kanssa tapahtuneen törmäyksen jälkeen hampaasta murtui takapinnalta pieni siivu. Silloin murtuma tasoitettiin ja suojattiin kiillesidosmuovilla, hereillä luonnollisesti. Töissä moni kysyy, että onko eläin pakko rauhoittaa hampaiden kuvausta varten. No kyllä on. Ellei pysty vakuuttamaan eläinlääkäriä, että ei se takuuvarmasti pure rikki monen sadan euron fosforilevyä jolla hammasröntgenkuvat otetaan. Töissä siis lupasin ja vannoin, että Hippi osaa pitää puulastaa poskihampaiden välissä jolloin filmi saadaan sujautettua hampaiden väliin ilman pienintäkään naarmua. Tuumasta toimeen, Hippi kisukouruun makoilemaan, lasta suuhun ja filmi paikoilleen. Hyvin pysyi hievahtamatta asennossaan vaikka tilanne oli hieman jänskä Hipille.Kuva otettiin sekä murtuneesta että vastakkaisesta alakulmurista sillä kuvista vertailtiin myös ytimien laajuutta. Jos hammas kuolee, ei se enää muodosta lisää hammasluuta jolloin sen hammasydin jää laajemmaksi kuin muiden hampaiden. Hammashan vahvistuu koiran eliniän ajan ja nuoren koiran hammas on aivan eri näköinen kuin vanhemman. Kuvista onneksi näki, että molemmat alakulmurit olivat saman "vahvuisia" eikä juuren ympärillä ollut merkkejä tulehdusmuutoksista. Vaikka Hipin hammas hoidettiin samana päivänä kun tuo episodi tapahtui, kuluu tuo kiillesidosmuovi pois ajan kuluessa. Hammasta päädyttiin taas seuraamaan sillä alakulmahammas on kuitenkin iso osa alaleuan rakennetta. Vaikka edellisestä hammashoidosta on kohta parisen vuotta, ei akuuttia tarvetta tällä hetkellä ole. Hammaskiveä on aavistus sisäpinnoilla mutta ientulehdusta ei onneksi ole.

Muutenkin murtuneet hampaat koiralla vaativat usein hoidon. Jos hammasydin on paljastunut murtumasta, ei sitä voi sellaisenaan suuhun jättää. Bakteerit pääsevät siitä suoraan hammasytimeen ja hammas on kipeä vaikkei sitä eläimestä aina huomaa. Vanhassa murtumassa hoitovaihtoehtoja ovat poisto tai juurihoito. Tuoreessa (maksimissaan noin 48 tuntia vanhassa) murtumassa voidaan hammas hoitaa myös pulpa-amputaatiolla. Varsinkin nuoren koiran kulmahampaissa tämä on parempi vaihtoehto kuin juurihoito, sillä siinä hammas jää eläväksi ja vahvistuu kun taas juurihoidossa hammasluun vahvuus on se mikä se on ja hammas voi jäädä heikommaksi. Pulpa-amputaatio on vain hyvä päästä tekemään mahdollisimman tuoreena joten jos aikaa kuluu tapaturmasta, jää hoitovaihtoehdoiksi juurihoito tai poisto. Pulpa-amputaation ennuste heikkenee mitä enemmän aikaa kuluu, siksi siinä usein pidetään rajana tuota 48 tuntia. Pulpa-amputaatioita ei tehdä joka paikassa enkä itse veisi koiraa kyseiseen toimenpiteeseen kuin hammashoitoihin erikoistuneelle eläinlääkärille. Hoitovaihtoehtoja punnittaessa pitää muistaa, että juurihoidot ja pulpa-amputaatiot vaativat vuosittaiset kontrollikuvaukset joten jos se on kynnyskymysys, kannattaa valita hampaan poisto.

Se hampaista. Lauantaina käytiin Vuokon kanssa Porkkalassa ulkoilemassa aivan mahtavalla näköalapaikalla. Korkeilta kallioilta näkyi vaikka kuinka pitkälle, tulipahan bongattua isoja laivojakin!


Iloinen lenkkiseurue


Tuollaisista aurinkoisista päivistä saa kyllä niin paljon energiaa imettyä ettei tosikaan.

Queen of the world <3Vapaa :P


Illaksi koirat pääsivät vielä Vuokolle hoitoon sillä lähdin veljen muksun kanssa katsomaan jääkiekkoa. Kyllä. Jääkiekkoa.
Kuvatodiste.


Tulipahan käytyä.

Paljon enemmän sain kiksejä sunnuntain tarjonnasta kun kävimme Vuokon tuttavan luona kiliterapiassa ja ratsastamassa. Nuo kilit olivat aivan luvattoman suloisia! Niin hauskoja pieniä otuksia <3


Kilfie


Reipas ratsumme Bullen


Tällä aurinko- ja kiliterapialla jaksaa taas yhden viikon etiäpäin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti