maanantai 19. maaliskuuta 2018

Kevättä kohti


En jaksa lakata ihastelemasta kulunutta talvea. Ihan täydellistä! Toki nyt se näyttää siltä, että kovimmat pakkaset alkavat lauhtumaan mutta ainakin viikonloppuna sai vielä nauttia aurinkoisista pakkaskeleistä. Puhtaita ja kuivia koiria lenkkien jälkeen, mitä luksusta. Olisipa etelän talvet jatkossakin tällaisia.

Pariin otteeseen oon käynyt tässä välissä kouluttelemassa muita. Näiden koulutusten jälkeen on tullut aina pieni innostuspiikki omienkin koirien treenaamiseen joten näistä sessioistahan on laajalti hyötyä!

Flow istuskelee omassa kuplassaan vaikka nuoriso häiriköi ympärillä. Varsinainen ommm ja zen-tyyppi.Työn alla on Flowlla tassun ristimiset. Tässä vaan kävi vähän samalla tavalla kuin Hipinkin kanssa ja tassun kanssa tuli palkattua myös pään liikettä targettia kohden. Eli jalan mukana Flow pistää myös pään alas. Ei ehkä ihan sitä mitä hain. Olen yrittänyt korjata asiaa siten, että Flow pitää leukaa mun kädellä ja yrittää ristiä jalat. Ja se on luonnollisesti niin kovin vaikeaa mutta ehkä tää tästä. Tarttis aina miettiä mitä palkkailee. Enpä heti edes tajunnut, että se pään liike tulee kaupan päälle kun Flow etsi targetin katseellaan. No, aina oppii. Tai ainakin ehkä muutaman kömmähdyksen kautta, Hippihän tekee tätä ihan samaa...

Toinen opetuksessa oleva liike on mun edessä pyöriminen/siuvttain "pyöriminen" (kauhean vaikea selittää näitä liikkeitä :O ). Tätä olen tehnyt kosketuskepillä ja nyt on häivyttämisen vuoro. Pidettiin pieni tauko tämän treenaamisessa kun keppinen oli hukassa mutta hyvin on taas tauko aiheuttanut miettimistä mustavalkoisen päässä. Eilen, kun kosketuskeppi vihdoin löytyi, päästiin tilanteeseen, missä sain kepin avulla Flown liikkeeseen ja sitten nostin kepin ilmaan. Muutamien töksähdysten kautta päästiinkin jo mallikkaasti vauhtiin. Kyllä tää tästä.Flow ja Dio lähtevät 7.4. Norjaan kisaamaan koiratanssia! Dio pääsee alokasluokkaan testailemaan kisaamista matkusteluiden jälkeen. Flow kisaa freestylessä ja HTM:ssä kun kerta sinne saakka lähdetään. HTM on sen viime kertainen palikkaohjelma mutta jospa pystyisi tällä kertaa tekemään sen ahdistumatta. Freestyle-ohjelman pidän samana. Me kisataan niin harvoin, että olisi jotenkin turhaa heittää ohjelma roskiin muutaman käytön jälkeen. Sitäpaitsi tykkään meidän kappaleesta edelleen niin pidetään se, tehdään vaan muutoksia loppuvuoden kisoihin.

Diolta löytyi reilu kuukaisi sitten nisästä pieni, puikulamainen patti. Pelästyin sitä luonnollisesti aika lailla, vaikka nisäkasvaimet ovatkin suht harvinaisia näin nuorella. Eivät kuitenkaan mahdottomia. Pattia tunnusteltiin töissä ja päädyttiin seuraamaan jos se olisi maitotiehyen tukos. Ajankohta olisi viime juoksun jälkeen sellainen, että mahdollinen valeraskaus olisi näillä hoodeilla. Yritin siis olla näpläämättä nisää ja odottaa sen kuukauden, mikä sovittiin seurailuajaksi. Nyt voinee huokaista helpotuksesta sillä patti on hävinnyt. Oli siis aika varmasti tuollainen tukkeuma. Mutta kun noista ei aina tiedä. Siksi nisiä on koirillakin hyvä käydä säännöllisin ajoin läpi vaikka on nuori koira! Mitä pienempi patti, sen parempi ennuste, jos vaikka olisikin jotain pahanlaatuista.

Dio päätti myös aloittaa kiltisti karvanlähdön kun ilmoitin sen toisiin näyttelyihin. Nämä ovat huhtikuun vikana viikonloppuna Rakveressa, joten Dio lienee siellä ihan bikineissä. Niin kovin tyypillistä.

Viime postaukseen oli kommentoitu ja toivottu kirjoitusta Hipin haimatulehduksista. Tällä hetkellä tilanne on jälleen stabiili. Marraskuussahan Hipillä oli viimeksi arvo (specific pankreatic lipase) koholla. Tuolloin oireita ei juurikaan ollut mutta se oli liponut huuliaan muutamaan otteeseen ruokailun yhteydessä ja muistissa oli viime pääsiäisen katastrofi kun Hippi oli todella kipeä. Nyt en ole vielä ottanut kontrollinäytettä, vaikka se nakkilistalla on ollut. Olisi mielenkiintoista nähdä, putoaako tuo arvo Hipillä normaaliksi vai onko se kroonisesti koholla. Hipin ruokailu on ollut aika samantyyppistä jo pitkään joten se ei välttämättä näitä tulehduksia aiheuta. Sappirakon poistosta on nyt viisi (!) vuotta ja sen jälkeenhän näitä on ollut. Jotenkin se Hipin kohdalla varmasti liittyy näihin haimatulehduksiinkin. Ruokana on tällä hetkellä vähärasvaiset lihat. Hippi saa suurimman osan lihoista ihan normikaupan lihahyllyistä koska etenkin kaikkien eläimille tarkoitettujen lihamiksien koostumusta on hankala tarkkailla. Ihmiskäyttöön tarkoitetut lihat eivät yhden sheltin käytössä ihmeitä maksa. Lihojen lisäksi saa kaurapuuroa kuituna, raejuustoa ja välillä vähän nappulaa. Tällä hetkellä nappulasäkkinä on Happy Dogin mini Toscanaa. Syksyllä ruokavalioon lisättiin myös raaka sian haima. Vaikka Hipillä ei vajaatoimintaa ole, ei noista haimaentsyymeistä ole sille haittaa. Ihan priimasti kun sen haima ei välttämättä toimi. Vaihtoehtoina on myös kaupallisia enstyymivalmisteita (esim. Lypex tai Pantsyme) mutta ainakin tällä hetkellä mennään tuolla raakaversiolla.

Toivottavasti tuolla entsyymilisällä ja vieläkin tarkemmalla ruokavaliolla Hippi pysyisi kunnossa jatkossakin. Haimatulehdus kun on kuitenkin pahimmillaan henkeä uhkaava tila. Viime keväänähän Hippi oli neljä päivää syömättömänä tehohoidossa joten sen kaltaista painajaista en koiralle enää toivo. Kun vaan tietäisi, mikä tulehdukset loppupeleissä aiheuttaa. Osaisi varoa sitä jotain. Keväällä hankin Hipille sen kuonokopan, ettei syö ulkoa mitään ylimääräistä mutta sen käyttökin on vähän jäänyt.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti