maanantai 20. elokuuta 2018

Solvallan hattutemppu

Ehkä oli vähän hasardia lähteä heti Hollannin matkan jälkeen uuteen reissuun mutta eipä huonot ideat ole ennenkään antaneet vaivata päätä sen kummemmin. Onneksi Katri ja Tiina olivat yhtä yllytyshulluja joten toissa perjantaina lähdimme reippaina kohti Ruotsia ja koiratanssikisoja. Luvassa olisi peräti neljä kisaa, kaksi lauantaina ja kaksi sunnuntaina. Olin ilmoittanut Flown neljään HTM-kisaan ja yhteen FS-kisaan. Melkoinen urakka tiedossa mutta ajattelin vähän testailla Flown turnauskestävyyttä. Olimme yötä laivalla ja turistina mukana ollut Dio suostui jopa käymään pissalla kannella suht ongelmitta. Edistystä kerrassaan! Aamulla lähdimme ajelemaan kohti Solvallan ravirataa, jossa kisat järjestettiin Djurens Helg-tapahtuman yhteydessä. Alueella oli lajinäytöksiä, rallytokokisaa, minihevosagilitya, marsunäyttelyä, kaniagilitya jne. Ja paljon yleisöä joten häiriötä riitti.

Ruotsissa on hauska tapa ilmoittautua. Siellä mennään ilmotelttaan, etsitään listasta oma nimi ja ruksitaan että ollaan paikalla. Sitten otetaan kirjekuori ja kirjoitetaan siihen koirakon ja musiikin tiedot, tungetaan muistitikku tai CD kuoreen ja kuori oman kilpailuluokan koriin. Näin tarvitaan yksi työntekijä vähemmän. Kisoissa oli myös hauskasti kaksi settiä tuomareita ja luokat menivät limittäin ilman taukoja. Ekassa setissä kisasi HTM3, FS1 ja FS2 luokat. Ensin kisasi HTM3 koirakko ja kun tuomarit arvostelivat suorituksen, kisasi FS1 tai FS2 koirakko. Tällöin kisat saatiin menemään sujuvasti eteenpäin suuresta osallistujamäärästä huolimatta. Tuo tyyli on myös yleisölle mukavampi kun kehässä tapahtui kokoajan jotain. Itse jäin miettimään, onko tuo tuomarille hankalaa kun arvostellessa kehässä esiintyy koirakko. Tarttis joskus kokeilla!

Kisat alkoivat HTM3 ja alempien FS-luokkien kanssa. Kehääntututustumisessa oli kaikki koirakot (noin 30) kerralla joten kävin vain pyörähtämässä Flown kanssa siellä. Ruotsissa koiran pitää olla kytkettynä kehääntutustumisessa. Olimme suoritusvuorossa noin kymmenentenä joten ehdin palkkailla Flowta alun heelistä. Tämä positio on ollut vähän haasteellinen Flowlle koska se ei voi pitää katsekontaktia. Nyt olin treenannut sen kanssa sitä, että sai palkan kun töni mua ja osui kyljellään jalkaan. Alku on muutenkin ohjelmassa hyvinkin suuntaa-antava, jos siinä Flow jo tahmeilee, ei se lupaa hyvää. Nyt Flow oli kuitenkin yllättävän reippaasti heti alusta mukana! Ainoastaan tuo heelin peruutus oli vähän kökkö alussa. Mutta muuten Flow oli rento ja iloinen! Tulokset tulivat nettiin lähes reaaliaikaisena ja suureksi yllätyksekseni Flow sai 26,55 pistettä, sertin ja menipä vielä voittamaan luokankin! Suurin tavoite saavutettu heti ekassa startissa!



Toista kehää odotellessani kisattiin FS3 kisa ja sieltä saatiin heti uusi Ruotsin valio kun Sindy sai sertin! Hyvin lähti kisat käyntiin! Toisessa startissa Flow oli vieläkin parempi ja teki vieläkin rennomman suorituksen! Tämän kisan tuomarit olivat huomattavasti tiukempia sillä luokassa jaettiin vain yksi serti ja se tuli Flowlle! Jo kaksi sertiä ja luokkavoittoa plakkariin tälle ei-HTM-koiralle! Toisessa FS-kisassa Sani ja Simba saivat sertit joten päivän saldona kolme uutta FS-valiota. Ei pöllömmin.



Yövyimme Jonna Smedbergin ja hänen vanhempiensa luona. Jonna alunperin meidät Ruotsiin kutsuikin ja olikin ihana päästä turisemaan oikein ajan kanssa koirista ja lajista. Koirat tulivat erinomaisesti toimeen ja pihalla pyörikin sulassa sovussa kolme bortsua ja kolme shelttiä. Ilta venähtikin pitkäksi ja aamulla taas aikaisin liikkeelle. Sunnuntaina sää oli selvästi pilvisempi ja sadekuuroilta ei vältytty. Onneksi meillä oli matkassa teltta, muuten olisi tavarat kastuneet kun autojakaan ei raviradalle saanut tuotua. Tänään FS-luokka aloitti joten Flow sai lepäillä teltassa. Vihdoin oli meidän vuoro ja luottopakki heitti kolmannen identtisen suorituksen. Hattutempun myötä Flow voitti kolmannen kisansa sertin kanssa ja näin Flowsta tuli Ruotsin HTM-valio! Koska Flowlla on sertit myös Suomesta ja Norjasta, valioitunee se myös näiden maiden HTM-valioksi sekä pohjoismaiden HTM-valioksi. Aika nappireissu kaikilta osin siis! Flown mielentilan muuttaminen HTM:ssä ei ole ollut helppoa mutta nyt vuosien työ alkaa tuottamaan hedelmää. Joskus näissä vaan menee vähän aikaa!



Olin ilmoittanut Flown siis yhteen FS-starttiinkin mutta koska F oli jo tehnyt mielettömän hienosti töitä ja sade oli liukastanut nurmen, päätin palkata Flown suorituksen aikana. Tällaisia mahdollisuuksia tulee harvoin missä koira tasan tietää, että kisoissa ollaan ja jäätävät häiriöt ympärillä joten tehtiin alku ja siitä edessä juoksu ja pallo perään. Palkkailin sitten vähän sieltä ja täältä mutta muuten tuo oli koiralle varsinainen ylläripalkka. Hyvä niin. Päätin myös olla menemättä vikaan HTM-kisaan. Olis sen toki voinut sielläkin palkata mutta koiralla pitkä kisaviikonloppu joten päädyin nyt tähän ratkaisuun. Mentiin sensijaan käymään isossa eläinkaupassa ja Flow sai sieltä uuden lelun, arvosti sitä ehkä enemmän.

Päästiin hyvissä ajoin laivaan, koirat hyttiin nukkumaan ja buffettiin juhlistamaan upeaa menestystä. Olipas taas kiva reissu erinomaisessa porukassa! Minnehän sitä seuraavaksi lähtis? Tosin ei ehkä ihan hetkeen mutta kivahan noita on aina suunnitella :)






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti