torstai 4. tammikuuta 2018

Hipin hammashoito

Känninen shetlantilainen


Eilen Hippi pääsi hammashoitoon kun edellisestä kerrasta on kulunut jo melkein kolme vuotta. Eihän Hipille hammaskiveä juurikaan kerry mutta sen etuhampaat ovat olleet ihan tuhottoman ahtaalla ja sitä varten kotihoitokin (=harjaaminen) on ollut hankalaa. Oon rassannut alaleuan i3-kulmuri väliä hammaslangalla mutta silläkin puhdistaminen on ollut haasteellista. Olin jo päättänyt että ahtauden takia ala i3 hampaat saisivat lähteä, jotta jatkossa mahdollinen tulehdus ei leviäisi alakulmurin alueelle. Ahtaus aiheuttaa helposti ientulehdusta kun aluetta ei pääse samalla tavalla harjaamaan ja etuhampaat olisivat huomattavasti vähemmän tärkeät kuin alakulmurit.

Hippi ei saanut perusrauhoitusta sydämen sivuäänen takia vaan kevyemmän esilääkkeen. Sen jälkeen nukautin sen suoneen annosteltavalla lääkkeellä ja intuboin. Jotenkin ahdistavaa hoitaa/valvoa omaa koiraa mutta aika nopeasti tämä ajatus häipyy ja omastakin tulee potilas. Ehkä jossain anestesiakomplikaatiossa voisi tunteet haitata tekemistä mutta tällä(kin) kertaa anestesia meni hyvin. Eläinlääkäri putsasi hampaat eikä suussa ollut mitään erityistä huomautettavaa. Ienterveys oli erinomainen, etenkin ikä huomioiden. Missään ei ollut syventyneitä ientaskuja eikä ikenet vuotaneet lainkaan verta. Olen vahvasti sitä mieltä, että raakaruokinta helpottaa pitämään suu hyvässä kunnossa. On näilläkin ollut aikoja jolloin ovat syöneet viikonkin verran enemmän nappulaa kun lihat on loppu ja silloin huomaa kyllä eron miten hampaisiin kertyy nopeasti töhkää. Normaalilla ruokavaliolla plakkia kertyy niin paljon hitaammin ja on helposti harjattavissa pois. Voi toki olla, että mulla on käynyt vaan hyvä tuuri koirieni kanssa mutta koska Kirpulla ja Pandallakin oli loppuun asti hampaisto erinomaisessa kunnossa, sanoisin empiiriseen tutkimukseeni vedoten, että raakaruokinnalla on osuutta koirien hyvässä ienterveydessä. Ainakin omieni kohdalla. Toki hampaiden harjaamisella on oma osuutensa mutta ruokavalio on helpottanut tehtävää.

Kun Hipin hampaat oli putsattu, tiirailin etuhampaita eläinlääkärin kanssa ja mietimme siinä, että jospa i2 hampaat olisivatkin järkevämpi poistaa. Niinpä Hipiltä lähti kyseiset hampit. Vähän tyhmää poistaa hyväkuntoiset hampaat mutta koiralle tulee ikää lisää ja etuhampaiden välit on ahtauden takia vaikeampi pitää puhtaana. Poistettujen hampaiden kohdalle ei edes jäänyt mitenkään ihmeen isoja kolojakaan, sen verran ahdasta siinä oli. Toivottavasti i3 hampaat siirtyisivä aavistuksen keskemmälle niin sitten etuhammasosasto olisi varsin bueno. Kun poistot oli tehty, pääsi etuhampaiden reunat putsaamaan kunnolla sillä ultrakärjellä ei väleihin mahtunut aiemmin. Kyllä tää siis ihan hyvä ratkaisu oli. Hippi sai paria kipulääkettä operaation aikana mutta tänään en enää suun kautta lääkitystä jatkanut sillä tulehduskipulääke saattaa myös altistaa haimatulehdukselle. Eikä Hippi ollut aamulla tippaakaan kipeän oloinen vaan on kikkaillut aivan normaaliin tahtiinsa ja söi hirmuisella ruokahalulla. Toipui kaikenkaikkiaan ihanan nopeasti anestesiasta ja toimenpiteestä. Poistokohdat ovat todella siistit eikä niistä arvaisi että eilen on suuta operoitu.

Tummmat alueet etuhampaiden kruunujen kärjessä ovat korvaavaa hammasluuta kulumien takia ja muut tummat kohdat ovat värjäytymää, mitkä eivät vaan lähde pois. Hippi on käyttänyt hampaitaan aika raisusti aina, joten sen hampaat ovat kuluneet ja värjäytyneet, kauniin valkoisiksi niitä ei saa millään ilveellä...Toivottavasti nuo hampaat (tai oikeammin ikenet) saisi nyt pidettyä jatkossakin hyvässä kuosissa ettei tarvitsisi enää hampaiden takia nukuttaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti