tiistai 20. lokakuuta 2009

Agilitypainotteinen viikonloppu

Lauantaina olin Hipin kanssa Niina-Liina Linnan pitämässä agilitykoulutuksessa. Eri kouluttajilta saa aina erilaisia näkökulmia asioihin ja vinkkejä. Ja niitä kuitenkin aina tarvitsee :) Harjoituksena oli 26 esteen "puolivaikea" rata. Ekalla yrityksellä päästiin yli puolenvälin kunnes lähetin Hipin tekemään itsenäisesti keinua ja jäin itse pitkälle taakse. Se ei ihan onnistunut, tai lähinnä siitä putkeen heitto hieman epäonnistui. Tämän jälkeen saatiin kuitenkin pätkä onnistumaan hienosti ja N-L kehui Hipin olevan yksi parhaimmista shelteistä joita hän on nähnyt, nopea ja äärimmäisen hyvin kääntyvä :) Sitten kokeilimme eri kohtia erilaisilla ohjauksilla ja Hippi oli ihan älyttömän taitava. Ei ollut väliä miten vei, kaikki tavat onnistuivat :) Jos joistain treeneistä jäi hyvä mieli niin näistä! Loppuun olisimme saaneet tehdä radan vielä kerran mutta koska takana oli monta onnistunutta pätkää, päätin jättää treenit siihen. Mutta oli kyllä kertakaikkisen hyvät treenit, joka suhteessa :)

Sunnuntaina oli leppoisat iltakisat Hyvinkäällä. Suuren koiramäärän takia mini3:set aloittivat ensimmäisen ratansa vasta 18.30 :O Alkuun oli Johanna Nybergin agilityrata joka vaikutti hieman haasteelliselta, medeissä tuli vain 4 nollaa vaikka starttaajia oli kuitenkin kuutisenkymmentä! Hipin kanssa rata tyssähti melko alussa kun koira kipaisi pikaisesti koskemassa A-estettä hieman väärässä paikassa. Tämän jälkeen rata kuitenkin eteni kuin raiteilla, puomikin oli varsin loistava! Hippi juoksi nopeasti alas, pysähtyi ja odotti lähtölupaa :) Jes, monta onnistunutta kisapuomia nyt takana!! Jatkossa pitää vaan olla supertarkka itsensä kanssa ettei anna yhtään läpijuoksua periksi vaikka olisi millainen rata alla! Anyway, radan jälkeen oli ihan yhtä hyvä fiilis kuin nollankin jälkeen, koira oli niin loistava. Hyppäri oli huomattavasti helpompi. Rataantutustumisessa tuntui ihan siltä että kyllä me nyt nolla tehdään ja niin tehtiinkin. Pituuden jälkeen tosin yritin kääntää Hippiä vasemmalle mutta luki sen ilmeisesti takaaleikkaukseksi koska kääntyi väärään suuntaan ja lähti hakemaan siellä olevaa putkea... Tähän saatiin aikaa kulumaan ja itseäni harmitti suuresti noin tökerö ohjaaminen jossa koiralle jää pahasti epäselväksi minne mennä. Ennen keppejäkin sain Hipin vielä valumaan... Eli ei mikään kaunis nolla, paljon jäi parannettavaa. Kaikesta huolimatta oltiin vielä toisia Remo-villikselle kolme kymmenystä hävinneenä. Eipä noilla sijoilla merkitystä ole mutta sekunti ainakin annettiin tasoitusta tuon yhden melkein-karkaamisen takia. Toisaalta oli kiva huomata että vauhti riittää palkinnoille noinkin pahojen tupeksimisien jälkeen :D Joten kaikella on aina puolensa ja puolensa ;) Videot löytyvät radoista, täytyy vaan vielä ladata ne nettiin. En vaan ole vielä ehtinyt.

Ilmoitin muuten tänään Pandan kisoihin. Menee yhden startin lemmikkimessuilla. Myös Hippi ilmoittautui sinne mutta nähtäväksi jää alkaako juoksu vai ei.

keskiviikko 14. lokakuuta 2009

Panda huollossa

Panda kävi maanantaina fyssarilla jolloin katsottiin vähän minkälaisessa lihaskunnossa on yms. Ihmeen hyvin lihasmassa on kesän jäljiltä palautunut, lähestulkoon normikunnossa tällä hetkellä :) Niskassa ja selässä oli pieniä jumeja mutta ne saatiin hoidon aikana auki. Mulla on nyt kauhea pähkäily että uskaltaako ilmoittaa kisoihin vai ei... 1.11 olisi Agryn kisat lemmikkimessujen yhteydessä, sisällä lämpimässä. Mutta sitten taas on toisaalta mielessä kokoajan että jos sillä onkin joku sairaus/vika/tauti jota ei vaan olla löydetty, huolellisesta etsimistyöstä huolimatta. Voihan se olla että laihtuminen oli oikeasti jotenkin ruoan imeytymiseen liittyvää, ei vaan nappula enää toiminut. Nyt Panda on kuitenkin niin hyvässä kunnossa, iloisempi ja riehakkaampi kuin pitkiin aikoihin. Ehkä me katsotaan toi yks kisa nyt ainakin. Voihan sen jälkeen miettiä asiat uudestaan, suuntaan tahi toiseen :) Eikä se kisaaminen tietysti oo meille mikään pakollinen asia, voihan koiran kanssa puuhailla muutenkin :) Toki kisoissa on koirallakin se yksi lisävaihde, ei treeneihin saa ikinä samanlaista poltetta koiran silmiin mitä kisoissa. Panda on kyllä nyt ollut hallilla muutaman kerran pikkutreeneissä ja se kulkee paremmin kuin ehkä koskaan. Tai sitten mä oon ehkä oppinut jotain tosta koirasta.

Hipillä oli sunnuntaina taas oma treenit, tehtiin Ojanperän 2-luokkien rata edelliseltä viikonlopulta. Ekalla kerralla muuten puhtaasti läpi paitsi että yksi rima putos. Pöh, niitä ei ole pitkiin aikoihin pudonnut joten aina jää mietityttämään noi pudotukset. Todennäköisesti tein jotain hölmöä mutta kun haluaisin opettaa Hipin sietämään mahdollisimman paljon mun hölmöilyjä, ettei mun tarttis radalla miettiä että envoitehdäsitäenkätätäetteirimatipu vaan että koira hyppäis vaikka sähläisin mitä. Nooo tää nyt on vielä harjoitusasteella, ehkä se saadaan joskus toimimaan kunnolla :D Toisella kierroksella alettiin viilaamaan kymmenyksiä, en ota edelleenkään kauheasti riskejä vaan aika varmistellen mennään. Mutku se on varmempaa silleen... Nyt oli kuitenkin kiva huomata että melkoisiakin riskejä voi Hipin kanssa ottaa, muutamien toistojen jälkeen saatiin vaikeatkin asiat loksahtamaan kohdilleen ja kaarteita minimaalisiksi. Hippihän kääntyy tosi hyvin mutta ainahan sitä voi silti parantaa.

Tänään otettiin Hippiäisen kanssa tokoa. Nyt on tokovimma päällä. Haluaisin saada liikkeet toimimaan jotta oikeasti uskaltasi joskus voivoikokeeseen asti. Tein ruutua ensin palkalla ja sitten tyhjään ruutuun. Seisomisen täsmällisyyttä pitää vielä treenata, tosin tässä näkee sen että kun sitä ei ole kunnolla alusta asti opettanut niin yhtä hankalaa se seinään pysähtyminen on, oli se liike sitten mikä tahansa. Koska Hipillä alkoi taas kiljahdukset kovenemaan ruutuun lähtiessä (on nyt keksinyt tuon että päästää ihmeellisen kiljahduksen kun lähtee painamaan ruutuun tuhatta ja sataa...) niin aloin ottamaan toistoja jossa vaadin äänetöntä lähtöä. Laitoin palkan ruutuun ja kutsuin takaisin joka kerta kun kiljahti lähtiessään. Onneksi Hippi kestä tuon takaisin kutsumisen eikä motivaatio laske lainkaan. Montaa toistoa ei onneksi tarvittu kun lähti hiljaa ja sai painattaa ruutuun. Kokeilin myös tyhjään ruutuun samaa, ekalla kerralla kiljahti -> kutsuin takaisin, toinen toisto hiljaa joten sai juosta loppuun ja ruutuun palkka. Jes, ehkä tää alkaa toimia kun nyt vaan on ehdottoman järjestelmällinen ettei anna yhtään äänekästä lähtöä periksi! Mulla on joskus paha tapa lipsua kriteereissä mutta nyt jos oikeasti olis jämpti. Tehtiin myös tunnaria, ensimmäinen kapula vaikeaan piiloon pusikkoon, sitten häiriökapuloita eteen ja oma niiden taakse taas piiloon. Juoksi muiden kapuloiden luokse, nuuskaisi ne ja jatkoi etsimään omaa :D Vielä yksi toisto jossa oma kapula jälleen muiden kapuloiden taakse mutta nyt näkyville ja Vuokko vei sen sinne kun ekat kerrat vein sen itse. Taas sama, nuuskaisi vääriä ja otti oman!! Me ollaan edistytty :D Nyt vain jäitä hattuun, matkaa on kuitenkin vielä oikeanlaiseen suoritukseen mutta suunta on oikea :)

Koiruudet on nyt tiistaista asti olleet yksin kotona työpäivien ajan. Viis vuotta ne on kulkenut töissä mukana mutta nyt liike muuttaa uusiin tiloihin missä ei ole enää koirille tilaa takahuoneessa eikä siellä vissiin saa edes säilyttää eläimiä. Onneksi ne on asian ottanut ihan lunkisti, aamulla tehdään pidempi lenkki jotta jäävät väsyneinä himaan. Huomenna tuo uusi liike aukeaa, samoin kun Citymarketkin jonka yhteydessä siis ollaan, joten saattaa olla härdelliä tiedossa. Huoh kertaa sata jo etukäteen :D

torstai 8. lokakuuta 2009

Virallisesti AVA

Hippi siis :) Nyt oli VIHDOINKIN päivittynyt koiranettiin Hipin AVA-vahvistus! 23.5 saatiin se tarvittava viimeinen nollavoitto ja nyt melkein 4,5 kk päästä vihdoinkin vahvistus asiaan :) Virallinen on aina virallista, koskaan ei voi olla mistään varma ennen kuin sen omin silmin näkee. Varsinkin jos on tällainen pessimisti ;D Eikä tästä mikään edes muutu miksikään, koirakin on sama höyrypää joka vetää tälläkin hetkellä hirvenluuta pienessä ekstaasissa. Siitä huolimatta hehkutetaan silloin kun siihen joskus harvoin on aihetta. Tässä syksyllä on ollut surua ja murhetta ihan riittämiin, onneksi edes jotain mukavaa pientä piristystä siihen väliin.

Hipin kisatauko peruuntui käytännössä heti kun siitä päätin. Koska juoksua ei vielä näy, ajattelin ilmoittaa sen kuitenkin vielä ainakin yhteen mattokisaan tälle vuodelle. Jos meinaan palata kisoihin vasta keväällä, ei silloin ole enää mattokisoja. Nyt jos kävis kuitenkin muutaman matollisen kisan kokeilemassa ja sitten alkaisi taukoilemaan. Tai siis tokoilemaan, siihen voi paneutua kunnolla jahka agility laitetaan talvitauolle. Olis kauhea hinku kisaamaan mutta vielä on tekemistä. Jonkun verran. Tai siis paljon.

lauantai 3. lokakuuta 2009

Tuplaa ja lisää tuplaa

Hippi kävi tänään liitämässä oman seuran agilitykisoissa kahden startin verran. Tuomarina toimi molemmilla radoilla Risto Ojanperä. Se oli jo hienoa että teimme tuplanollan mutta että Hippiäinen vielä voitti molemmat radat oli jo ylihienoa :) Hitsi, mä jo ehdin miettimään tässä syksyn kisojen aikana ettei me näköjään saada sitä ensi vuoden karsintoihin vaadittavaa nollavoittoa millään ilveellä, kakkossijojahan ehti kerääntyä peräti 4 kappaletta elo-syyskuun kisoista. No nyt se voitto tuli ja samantien tuplana :D Radat olivat sellaisia sopivan haasteellisia, hylkyjä tuli kyllä melko paljon. Hippi oli molemmilla radoilla loistavasti kuulolla, teki pienet kaarteet ja puomikin onnistui. Ainoa kauneusvirhe oli toisen radan keinu. Leikkasin takaa ja Hippi kääntyi katsomaan jolloin keinun laskeutuessa lipsahti sivuun. Tämä oli vähän siinä ja siinä olisko siitä kuulunut saada 5, joku muu tuomari olisi todennäköisesti siitä virheen antanut mutta tällä kertaa selviydyimme virheettä.

Nämä kisat antoivat olivat hyvää vastapainoa pieleen menneille Turun kisoille. Tietysti tulee hyviä ja huonoja kisoja mutta ne Turun kisat olivat extrahuonot. Sellaista räpiköintiä että jo koirankin puolesta harmittaa. No onneksi eivät jättäneet kauheita traumoja ohjaajalle vaan tänään oli jo paketti paljon hallitummin kasassa :D Tosin nyt kun ensi vuoden sekä SM-kisojen että MM-karsintojen nollat ovat kasassa, pääsee (joutuu?) Hippi kisatauolle. Jos jonkun muutaman lämpimän sisähallikisan kävisi mutta kylmiin maneeseihin tai muihin halleihin ei mua saa enää kisaamaan ;) Katsotaan kisakalenteria sitten taas huhti-toukokuussa kun ilmat alkavat lämmetä. Pandankin kanssa voisi jonkun kisan kokeilla. Neiti on ollut muutamissa pikkutreeneissä ja kulkee melkolailla normaalisti!

Perjantaina kävin Hipin kanssa Mars Finland Oy:n toimistoväelle esittämässä koiratanssia. Heillä oli joku tapahtumapäivä. Esitettiin meidän Aladdin-ohjelma kun ei muuta ohjelmaa ole... "Kehä" tai alue jolla tanssittiin, oli melko pieni mutta saatiin kaikki asiat mahdutettua siihen. En ole ehtinyt tuota esitystä treenaamaan käytännössä ollenkaan, musiikin kanssa otettiin viimeksi huhtikuussa. Temppuja toki ollaan tehty mutta se on niin eri asia vetää ne nopeassa temmossa peräkkäin. Siitä huolimatta Hippi kuunteli ja teki hyvin eikä tainnut haukkua kuin muutaman kerran :) Lopuksi vielä yksi ei-koiraihminen pääsi kokeileman temppuja Hipin kanssa ja hyvin koiruus tekikin pyydetyt asiat hieman kokemattomamman ohjaajan kanssa :D Kovasti ihmiset ihastelivat Hippiä ja sen tekemisen riemua. Oltiin sovittu henkilön kanssa joka meidät tuonne pyysi, että saadaan korvaukseksi hieman firman tuotteita. Mutta kiesus mikä määrä sitten saatiinkin! Tuli 15kg Nutroa, monta laatikollista Joint Care-tikkuja, Rask-luita, pahvilaatikollinen Dentastixejä, Pedigreen toppatakki ja iso urheilukassi joka oli vielä täynnä Pedigreen herkkuja! Olin aivan ällikällä lyöty kun pakkasin tavaroita autoon, koirat saivat kyllä nyt herkkuja pitkäksi aikaa :) Voisi melkein sanoa että kannatti käydä!

Torstaina käytiin Vuokon kanssa treenaamassa hieman tokoa, aiheena tunnari. Päivällä olin ottanut työkaverin kanssa muutaman toiston jossa Hippi taas otti kaksi kapulaa kerralla suuhun :/ Saatiin silloinkin onnistunut suoritus loppuun mutta taas meinasi iskeä ahdistus siitä oppiiko tuo virtapiiri ikinä käyttämään nenäänsä oikein tässä. No nyt kuitenkin Hipin tunnari oli oikein mallikas. Nuuski kapuloita, otti kerran väärän mutta vaihtoi sen kun haistoi oikean \o/ Jihuu! Nyt pitäis oikeasti päästä treenaamaan useammin, pari onnistunutta toistoa kerralla ja paljon palkkaa! Ehkä se siitä sitten. Otin myös luoksetulon pysähdystä takapalkalla joka toimikin ihan suht mallikkaasti. Edelleenkään Hippi ei pysähdy niin säpäkästi kuin toivoisin mutta parempaan päin on menossa, ehkä.

Tässä vielä video tänpäivän radoista :)